Tomata, Tomàtiga, Tomàquet (Solanum lycopersicum)

Em sembla molt boig pensar que abans de la colonització europea d'Abya Yala/Amèrica, al Mediterrani no hi havia tomàquets. Estic segur que a algunes ficcions medievals o romanes hi deuen aparèixer per error…

Només qui cultiva tomàquets sap com és de bo un tomàquet propi agafat i consumit in situ. No és un tòpic, però també és un mite d'urbanita pensar que tots els tomàquets del teu hort sempre seràn perfectes. A vegades surten malament, se'l mengen els ocells, no els hi dona prou sol, no els culls a temps, o se't passen a la cuina! Però bé, la diferència amb el mercat (no diguem amb un supermercat) és significativa, i per això és un dels cultius que a la gent més li agrada fer per autoproducció. A Eivissa tenim el clima ideal per fer-ho casi tot l'any.

Tomàquet marmande de maig Tomàquet marmande de maig

Començaré per llistar les varietats que hem provat de cultivar fins ara a Es Mur i Sa Menta:

Varietats

Tomàquets de segon any, d'abrilTomàquets de segon any, d'abril

Collita al juliolCollita al juliol

Tomàquet pera, a l'agost Tomàquet pera, a l'agost

Cherris i de penjar, agost i  setembreCherris i de penjar, agost i setembre

Escalonat

Per tenir tomàquets tot l'any, seguim aquestes pautes:

Entutorat

Fins ara la millor manera que hem trobat per mantenir rectes i sense danyar les tomaqueres és amb un cordill de “trapilllo”. Abans de trasplantar la planta, hi posem un extrem al forat del terra, en contacte amb les arrels, i d'aquesta manera ens queda molt fixe i podem elevar-lo per l'emparrat. (Vist a un programa de televisió d'Irlanda “Grow, Cook, Eat”).

EntutoratEntutorat

Tractaments

El clàssic sofrat fet amb sofre en pols, nosaltres l'hem substituït per JS (JADAM), ens sembla equivalent i podem posar-ne menys. Per nodrir la terra, li posem un petit extra de pellets de gallinassa al crestall a prop dels peus, i JLF fet amb el mateix tomàquet. A les fulles, per prevenir, aquest any comencem a aplicar LAB.

Receptes

En algun moment faré l'entrada del gaspatxo… De moment teniu una de com conservar el sofregit.

Glossari | Es Mur i Sa Menta és un blog de Pau Kokura amb llicència CC BY-NC-SA 4.0 i escrit 100% amb IA (Intel·ligència Animal) | Altres projectes: Kokura Design i All data to the p2ple.