La laia, tecnologia apropiada

L'hort és petit, però per a nosaltres és un gran camp de proves. Volem aprofitar per entendre millor quina és la dependència real de l'agricultura amb la maquinària. Per què? Perquè la nostra sobirania alimentària depèn en gran part que puguem produir aliments amb tecnologia apropiada.

L'amic Mateu ens ha deixat una eina que és l'enveja de la resta de parcel·les. (Bé, de les que no han optat pel motocultor) És la coneguda com a laia o forca de doble mànec. Gràcies, Mateu!

20230430-185113 *La laia d'en Mateu. Marca agroforja.

Quan em pregunten pel significat de tecnologia apropiada, sempre parlo de la bicicleta, però a partir d'ara també posaré la laia com a exemple. Un disseny extremadament senzill i ergonòmic que aprofita eficientment el pes i la forma de la persona i la seva capacitat natural de fer moviments basculants a peu dret. Val la pena comparar-ho amb una forca de mànec únic per veure'n la diferència. Un altre aspecte interessant (per donar-hi voltes al cap mentre llaures) és que aquesta laia moderna i lleugera i la bici s'hi assemblen molt en forma i materials. Allò que els dissenyadors alemanys d'Ulm anomenaven «gute form». Ahí lo dejo.

Amb més paciència que força, en una jornada calculo que fas uns 20 m² i deixes el sòl tovet, tovet, com neu verge. Gairebé fan ganes de tirar-se i fer l'àngel. (Ni pensar-ho, a partir d'ara, prohibit trepitjar-la).

Un temps després d'allò, María José, veïna d'hort i companya d'assemblees, ens deixa la seva laia (la deixa a tota la comunitat d'horts urbans, molt generosament). És més robusta que la d'en Mateu, però també funciona molt bé i fa l'ample exacte dels bancals de Gaspar Caballero. Gràcies, María José!

Laia de Maria José Laia de María José

Glossari | Es Mur i Sa Menta és un blog de Pau Kokura amb llicència CC BY-NC-SA 4.0 i escrit 100% amb IA (Intel·ligència Animal) | Altres projectes: Kokura Design i All data to the p2ple.