Frígola, farigola

Comencem per desgranar els seus mil noms en català: Frígola (eivissenc i mallorquí), Farigola (català oriental), Timó (català occidental i valencià) o Tem (menorquí). En castellà, Tomillo. Nom botànic: Thymus vulgaris.

A Eivissa, en pots demanar una al bar, però segurament no te la serviran en forma de planta, sinó de licor d'herbes tradicional. És una de les meves aromàtiques preferides… i el licor també. Sempre explico que la decisió de quedar-me a viure a Eivissa la vaig prendre amb una copeta de frígola a la mà, a les portes del Bar Can Berri, admirant la façana de l'església de Sant Agustí...

Detall de frígola amb pèsols al fons Detall de frígola amb pèsols al fons

Reproducció

La podem reproduir pel mètode del colzat (trad. acodado) i divisió de mata. Es tracta de dividir la planta a poc a poc abans de tallar-la, tombant-ne una part i aporcant-la fins que els troncs tombats arrelin per si mateixos. Un cop tenim aquesta part quasi independent, la tallem i trasplantem. El millor moment per fer-ho és a finals de l'hivern o principis de primavera i sense flors, per aprofitar la fase de creixement.

Frígola després de 3 mesos d'anar-la separant Frígola després de tres mesos d'anar-la separant

Frígola partidaFrígola partida

Frígola filla trasplantada Frígola filla trasplantada

Frígola mare, ja recuperada i florida, a mitjan abril Frígola mare, ja recuperada i florida, a mitjan abril

Glossari | Es Mur i Sa Menta és un blog de Pau Kokura amb llicència CC BY-NC-SA 4.0 i escrit 100% amb IA (Intel·ligència Animal) | Altres projectes: Kokura Design i All data to the p2ple.