Ara Eivissa aposta per la creació d’una Agència Municipal per a la Transició Energètica

Els efectes actuals de la crisi climàtica fan urgent l’adopció de plans d’emergència i l’adopció de nous models territorials i urbans

Segons Agencia Española de Meteorología (Aemet) a Balears, Eivissa es dirigeix cap a un segon estiu inusualment calorós i avui dia sabem que aquest abril s’ha registrat una caiguda del 98% de les precipitacions. Els efectes del canvi climàtic són cada vegada més palpables i mirar cap a un altre costat no és una opció. Les ciutats han de ser per viure-hi, i per això un model de ciutat adaptat als efectes del canvi climàtic no només necessari sinó que a més a més és de justícia.

Des d’Ara Eivissa entenem que s’ha d’adaptar el model territorial i urbà als efectes del canvi climàtic i la seva prevenció. Des de l’Ajuntament es pot afavorir la viabilitat de les actuacions de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes amb l’objectiu de millorar l’aïllament dels habitatges així com la seva eficiència enfront del canvi climàtic. També hem de promoure la permeabilització i vegetació dels espais públics, i incorporar a les eines de planificació i gestió urbana un mapa del clima urbà, així com crear refugis climàtics d’estiu i d’hivern. Posar en marxa plans d’emergència enfront de la crisi climàtica i, de manera més àmplia, impulsar plans d’acció pel clima i l’energia sostenible.

Per altra banda, és imprescindible crear una Agència Municipal per a la Transició Energètica, promoure que les decisions de les Assemblees Ciutadanes pel Clima siguin vinculants, unir-se a la Xarxa de Ciutats en Transició (Transition Towns) i adoptar l’Oil Depletion Protocol (Protocol de Rimini o d’Uppsala).

Una cosa bona que té assumir els problemes i parlar d’ells sense por, és que ens permet pensar prèviament en les diferents mesures preventives així com lluitar amb les conseqüències derivades de l’actual model de producció que continua avançant a costa de l’Illa i del planeta. Insistir en la necessitat de transformacions profundes és avançar cap a un model realista que fuig de la distopia de no canviar res i esperar que alguna cosa canviï.

Eivissa, 5 de maig de 2023

Dame un LikeFreely | Antigona i els Fenicis es el blog personal de Pau Kokura con licencia CC BY-NC-SA 4.0 | Escrito con Inteligencia Animal | Contacta en kokura.design